Kronen en bruggen

Kronen en bruggen zijn een duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benaderen de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk waardoor de vervanging prima aansluit bij de rest van uw gebit.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal of porselein of een combinatie van beiden die precies over een afgeslepen tand of kies passen. het kapje wordt met lijm of cement door de tandarts op het element vastgezet.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

  1. Als er een grote vulling in zit dan wel dat er te weinig houvast is voor een nieuwe vulling.
  2. Verbeteren van het uiterlijk. Hierbij kan men denken aan verkleurde tanden of elementen die scheef staan. 

Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Het ontbrekende element wordt ook wel dummy genoemd.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

  • Om beter te kunnen kauwen.
  • Verbetering van het uiterlijk.
  • Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

Welke soorten bruggen zijn er?

Gewone brug

Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de open ruimte.

Vrij-eindigende brug

Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van de ontbrekende tand of kies.

Etsbrug

Etsbrug of plakbrug wordt meestal toegepast bij de voortanden wanneer de pijlers nog vrijgaaf zijn. Aan de achterzijde wordt een kleine uitsparing gemaakt waar de vleugels van de brug in vastgeplakt worden. Deze vleugels kunnen van metaal of porselein zijn.

Van welk materiaal zijn kronen en bruggen gemaakt?

Kronen en bruggen van Porselein of keramiek

Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk uitgesloten. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.

Kronen en bruggen van Metaal-porselein

Hierbij wordt metaal als basismateriaal gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

Kronen en bruggen van Metaal

Soms worden kronen en bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur plaatst de tandarts ze alleen achter in de mond.

Waaruit bestaat de behandeling?

De behandeling van een kroon of brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie bezoeken aan uw tandarts nodig. Een kroon of brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.

Allereerst gaat de tandarts een stuk van uw tand of kies afslijpen. Dit kan met een verdoving gedaan worden zodat u weinig voelt. Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen kies bevindt. Dit gebeurt met een rubberachtig materiaal waarmee in het tandtechnisch laboratorium vervolgens een kopie wordt gemaakt (gipsmodel). Daarna maakt de tandarts met behulp van een wasplaatje of een ander materiaal een beetregistratie zodat de tandtechnieker weet hoe groot de kroon moet worden. Voor een porseleine kroon bepaald de tandarts meestal de kleur door te kijken naar de rest van uw gebit. Bij voortanden kan het echter zijn dat de tandtechnieker een uitgebreide analyse toepast voor de perfecte kleur.

Na deze behandeling plaatst de tandarts meestal een noodvoorziening. Dit is een kunststofproduct die helaas minder sterk is dan de definitieve kroon waardoor u erg moet oppassen met kleverige producten en met het eten van harde dingen

Bij de volgende afspraak gaat de tandarts de definitieve kroon in de mond vastzetten met behulp van een snelhardend cement

Opbouw

Als uw tand of kies te weinig houvast biedt voor een kroon of brug, kan uw tandarts eerst een opbouw maken. Hij lijmt de opbouw met een pin in het wortelkanaal vast. Dan plaatst hij de kroon of brug over de opbouw.

Onderhoud van kronen en bruggen

De dagelijkse mondhygiëne is bij kronen en bruggen extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen. Doe dit met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Uw tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.

Krijg ik last van napijn?

Na plaatsing kan een tand of kies die van een kroon of een brug is voorzien soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Raadpleeg uw tandarts als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt.

Hoe lang gaat een kroon of brug mee?

De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon of brug minstens tien jaar meegaat. Een goede mondhygiëne heeft veel invloed op de duurzaamheid.

Worden kronen en bruggen door de verzekering vergoed?

De vergoedingen variëren per verzekering. In de polis van uw ziektekostenverzekering staat op welke vergoedingen u recht heeft.

Wat kost een kroon of een brug?

De kosten voor een kroon hangen af van de soort kroon, het materiaal dat wordt gebruikt en de kosten voor het tandtechnisch laboratorium. Bovendien is het van belang of een opbouw nodig is. Vraag uw tandarts vooraf om een begroting. 

De kosten voor een brug hangen af van de soort brug en het aantal tanden en kiezen dat moet worden vervangen. Een etsbrug is vaak goedkoper dan een gewone brug. Ook hiervoor geldt: vraag uw tandarts vooraf om een begroting.

De NZa heeft verplicht gesteld om de techniek- en materiaalkosten inzichtelijk te hebben voor u. Door hier te klikken, kunt u de tarievenlijst downloaden.

Heeft u nog vragen over kronen en bruggen?

Neem dan contact op met uw tandarts of mondhygiënist.